پروژه مهندسی نرم افزار سیستم فروش بخش پنجم
اکتورها و Functionary های سیستم
در اینجا به بررسی و شناخت Use Case ها ، Actor ها ، رسم Use Case Diagram ها و در نهایت نوشتن سناریویی برای هر یک از Use Case Diagram ها خواهیم پرداخت. در ابتدا بایستی بدانی که مفاهیم هر یک از عبارات فوق چیست؟
Use case چیست؟
Use Case ها که در فاز آنالیز پروژه برای شناساسیی و تقسیم بندی فعالیت های سیستم استفاده می شوند و می تونند به عنوان سرویس ها یا کارکردهایی که سیستم برای کاربران خودش فراهم می کنه نیز توصیف بشوند.
دو دیدگاه وجود دارد: یکی داخلی , دید ساختاری و دیگری خارجی و دید وظیفه گرایی(task Oriented)
در دیدگاه اول ما باید کلاسها و متدها را تعریف کنیم و سپس واسطهای کاربری (user interface)را تعریف کنیم. مشکل اینجاست که برای کاربر مهمترین چیز رفتار سیستم است ولی واسطهای کاربری تنها قسمت آخر فرآیند را تعریف می کنند. و این مارو به سمت مشکلاتی می بره نظیر اینکه سیستم تمام کارکردهایی که ما می خواهیم در اختیارمون قرار نمی ده و یا کارکردهایی رو داره که مورد نیاز ما نبوده.
در دید دوم ،سیستم از Actor ها و فعالیتها و کلاسهایی که به فعالیتها وصل شده اند پشتیبانی می کند.در این دیدگاه هیچ کار ناخواسته ای وجود ندارد و سیستم تمام فعالیتهای کاربر را پشتیبانی می کند که همه آنها در Use case Diagram نمایش داده می شود.
Actor چیست؟
Actor هـا نقشـهایـی را ارائـه مـی دهـنـد کـه تـوســط کـاربــران سیــــسـتمـــهای اطـلاعـاتی (Information System=IS) انجام می شود. این Actor ها می توانند انسانها ,کامپیوترها , سخت افزارها و حتی نرم افزار ها باشند. تنها چیزی که آنها را Actor می کند این است که آنها باید بیرون از قسمتی باشند که توسط سیستم به use case ها تقسیم شده است ویکسری ورودی برای سیستمهای اطلاعاتی فراهم می کنند و یکسری از آنها خروجی می گیرند.
دیاگرام use case چیست؟
دیاگرامهای use case با استفاده از Use case و Actor عملکرد (Functionality) سیستم رامدلسازی می کنند.
ارتباطات بین use case ها چگونه است؟
ارتباط بین use case ها یا به صورت Extends است و یا به صورت Uses .Uses دلالت بر این دارد که یک use case برای انجام وظیفه و فعالیتش نیازمند use case دیگری است. Extends دلالت بر این دارد که use case ی یک امکان و گزینه اختیاری برای use case دیگر است که در بعضی شرایط از آن استفاده می کند.
شناسائی Actor های سیستم
Actor ها در حقیقت مکانیسمی برای طبقه بندی External User ها هستند. Actor ها می توانند در چهار گروه User ، Applications ، Devices و External Events باشند. در سیستم جاری با دو نوع اکتور سرو کار داریم:
• Actor کاربر
• Actor External Events
Actor کاربر
کاربران سیستم در حالت کلی شامل Actor مدیر واحد فروش وActor کارمند فروش ، Actore مشتری می باشند.
Actor مدیر واحد فروش وActor کارمند فروش ، Actore مشتری با رابطه Generalization با Actor کاربر ارتباط دارند و تمامی خواص Actor کاربر را دارا هستند. در حالت کلی ، کاربر به استفاده کننده سیستم فروش گفته می شود که سایر تعاریف Actor های سیستم از آن مشتق می شود. (ارث بری دارند)
مفهوم ارث بری در نمودار فوق بدین معنی است که در حالت کلی Actor کاربر دارای یک سری اطلاعات اعم از اطلاعات تماس ، اطلاعات شناسنامه ای و . . . می باشد که می توان در تعریف Actor ها آنها را در کلاس کلی تعریف نمود و در تعریف سایر خواص مربوط به Actor ها موارد تکراری را از کلاس اصلی مشتق گرفت.
Actor مدیر واحد فروش
شرح: مدیر واحد فروش کسی است که بر روند کار و صدور دستورات و نحوه انجام آنها و تمامی عملیات مربوط به واحد فروش نظارت می نماید.
ضمنا بالاترین شخص از نظر سطح دسترسی به سیستم بازاریابی و فروش می باشد و مجوزهای کاربری برای کاربران صادر می نماید. به تعریفی مدیریت واحد فروش ، شخصی است كه وظیفه كنترل سیستم فروش و صحت عملکرد آن را نیز برعهده دارد و یا اینکه بر آن نظارت می نماید.
Actor کارمندان فروش
شرح: کارمندان واحد فروش در حقیقت افرادی هستند که زیر نظر مدیر واحد فروش در آن واحد فعالیت می نمایند.
هر یک از این کارمندان فعالیت مشخص و معینی را انجام می دهند و تمامی فعالیتهای انجام شده بر اساس دستورات مدیر واحد و زیر نظر مدیر واحد انجام می شود.
Actor مشتریان
شرح: مشتریان افرادی هستند که برای خرید و یا مشاهده لیست قیمتها از سیستم فروش استفاده می نمایند.
اکتور مشتری نیز به عنوان یکی از کاربران سیستم شناخته می شود و می تواند با سطح دسترسی بسیار پائین از برخی از اطلاعات سیستم استفاده نماید. به عنوان مثال اکتور مشتری فقط می تواند به اطلاعات قیمت انواع کالا ، موجودی آماده به تحویل سفارش کالا ، و آخرین اطلاعات مربوط به شرکت خود دسترسی داشته باشد.
شناسائی Use Case ها
Functionality های زیر به درخواست مشتری پس از چند مرحله مصاحبه شناسایی و استخراج گردیده است:
1- ثبت نام مشتری و کارمندان در سیستم فروش (Sign Up)
2- ورد به سیستم (Log In)
3- خروج از سیستم (Log Out)
4- مشاهده فهرست سفارشات (Orders)
5- ارسال سفارشات (Sending Orders)
6- ثبت سفارشات (Order Registration)
7- امکانسنجی سفارشات (Order Consideration)
8- تائید سفارشات (Order Confirmation )
9- مشاهده فهرست و مشخصات کالا (Good Propeties View)
10- تعریف گروه های کالا (Goods Unit Definition)
11- صندوق پیام مدیر (Admin Mailbox)
12- صندوق پیام کارمندان (Staff Mailbox)
13- صندوق پیام مشتریان (Costumer Mailbox)
14- لیست کاربران (User List)
15- ویراش مشخصات کاربران توسط مدیر (Edit Users Profiles )
16- مشاهده گزارشات مدریتی توسط مدیر (View Adition Reports)
17- پرداخت وجه (Payment Roll)
18- ارائه صورتجساب مشتری (Grand Invoice)